fredag 14. juni 2013

4 gode ungdomsbøker

Noen bøker får vi jo lest her på biblioteket også, heldigvis. Her er noen av de nyere ungdomsbøkene vi liker godt:

Aina Basso: Inn i elden

Inn i elden; romanHandlingen foregår i 1621 under heksebrenningene. Vi følger to jenter på 16 år; overklassejenta Dorothe fra København, og lausungen Elen i Vardø. Jentene møtes etterhvert, og fra vidt forskjellilg ståsted, involveres de i datidens heksejakt. Dette er en historisk roman som utforsker tanker og stemninger under det som var den tidens pariakaste i samfunnet; kvinner som skilte seg litt ut. Boken er historisk interessant og skildrer godt livet fra de to jentenes perspektiv. Anbefales for 9. klasse og oppover.





Elen Betanzo: Blackout

BlackoutBlackout handler om fem ungdommer som går i 2. (og samme) klasse på videregående. De er ganske forskjellige: Det er Irina oppe i åsen, Maria i vertikaldelt, Joachim på hybel, Sebastian (fra Chile) i 8. etasje og Siss i forstadsenebolig. Boken starter i dét det nye skoleåret starter og de møtes på skolen. Handlingen dreier seg om relasjoner mellom de fem ungdommene på skolen og i fritiden. Alle ungdommene har mer eller mindre bevisst, alvorlige bekymringer de bærer på: Sebastians mor er dødssyk; Siss er anorektisk; Joachim er ikke skoleflink, veldig impulsiv og umoden; Irina er bekymringsløst naiv og vimsete; Maria har droppet p-pillen én dag og vil flytte sammen med kjæresten Lukas. Handlingen leder etter hvert mot en hjemme-alene fest hos Irina. Blackout har gode person- og situasjonskildringer, og tar opp ungdomsproblematikk på en god måte. Særlig dette med ansvarsfølelse og modenhet. Anbefales for 9. klasse og oppover.

 
Ellen Fjestad: Sammen skal vi holde himmelen

 Sammen skal vi holde himmelen; Luka-trilogienVi møter Gard og Luka, begge ca 16-17 år gamle. Luka har flyttet til byen for å gå på kunstskole. Gard spiller i band og kjører motorsykkel. En kveld vingler Luka ut i veien og blir påkjørt av Gard. Dette blir innledningen til et vennskap og etter hvert et sterkt kjærlighetsforhold. Begge er på sterk søken etter noe varig og bærer på store uforløste krefter. Dette uttrykker de blant annet gjennom musikk og malerkunst. Men først og fremst handler teksten om kjærlighet mellom de to. Forfatteren skriver på en original måte og utfordrer leseren med ganske overdrevne og sterke episoder. Dette fungerer bra, men man må lese episodene som uttrykk for noe annet enn den aktuelle handlingen der og da. Anbefales (10. klasse) 1. vgs og oppover.






Men favoritten så langt i år er denne: David Levithan: Hver dag

Hver dag handler om én person som hver dag våkner opp som en ny person. Hovedpersonen (jeg’et) er ved bokens start 5994 dager gammel (drøyt 16 år). Det spesielle er at han/hun ikke har ett eget fysisk ”jeg”, men lever kun én dag i én person. I løpet av natten ”overføres” jeg’et til en ny person. Både kjønn og legning varierer. Vanligvis legger "jeg'et" fortiden bak seg, men en dag forelsker "han" seg i Rihannon. Fra da av får "han" en trang til å treffe henne igjen. Dette leder til en del komplikasjoner, både med hensyn til hvilket kjønn "jeg'et" har neste dag, og neste dag, osv. Dette er først og fremst en kjærlighetsroman som man blir fanget av. Men den innholder også mange kloke betraktninger og tema for grundigere refleksjoner. Passer for 7. klasse og oppover. - Og alle våre lånere som har lest denne vil ha mer!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar