fredag 11. november 2011

Norge i bilder: Filmavisen 1941 -1963


Mange av dere kjenner nok til Filmavisen, som var en ukentlig nyhetsbulletin vist som forfilm på norske kinoer i perioden 1940-63.

Filmavisen var et viktig redskap for folkeopplysning, opinionsdannelse og nasjonsbygging. Norge i bilder - Filmavisen 1941-1963 er et nesten 40 timer langt stilstudie i norsk folkesjel, og hvordan etterkrigstiden formet landets identitet. Her er innslag med vekt på alt fra folkeliv og natur, konge og fedreland, praktiske råd, modernisering, kultur og idrett. Vilhelm Bjørseth, Jan Frydenlund, og Rolf Kirkvaag formidler nyheter fra "gamle dager", og du kan gjenoppleve blant annet Regjeringens gjenkomst fra England etter krigen, Rettssaken mot Rinnanbanden, Olympiske Leker i Oslo, Kristiansands Ambulerende Bokbil, Vern mot Atombomben, Den første fjernsynssendingen i Norge, Hatteparade på Karl Johan, Historiens første skimesterskap for blinde, og Kong Haakon VII bortgang.

Om lag 10 timer av samlingen er viet eksklusive innslag fra Norsk filmrevy og Norsk ukerevy årene 1941-42, en tid da innholdet var kontrollert av Nasjonal Samling og med bunnklang av progermansk propaganda som skulle gi inntrykk av nasjonalt fellesskap og legitimere partiets posisjon. Her finnes kontroversielle opptak med Vidkun Quisling, Adolf Hitler, Josef Terboven, Hirden, og Nasjonal Samling, forent med de mer dagligdagse og uskyldige innslaget vi kjenner oss igjen i fra etterkrigstidens filmavis."
http://www.sf-film.no/bd-dvd/article426428.ece#dvd

Her er det med andre ord mye hente for unge som gamle.
Dette er et unikt innblikk i en viktig epoke i norsk historie, samlet i en imponerende dvd-boks som du selvfølgelig kan låne her hos oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar