torsdag 21. mars 2013

Ny film: Uskyld

Vi har endelig fått inn Uskyld, Sara Johnsens nyeste film, på dvd.
Glem Kon-Tiki, dette var uten tvil fjorårets beste norske film.



Anmeldelse fra Filmmagasinet.no:

"Med sin nyeste film, Uskyld, tar Sara Johnsen et kvantesprang som regissør, både rent fortellerteknisk og kunstnerisk. Hun debuterte som kjent med Vinterkyss (2005) og fulgte opp med Upperdog (2009). I likhet med Uskyld, skrev Johnsen manus til begge disse filmene i tillegg til å ha regi. Vi snakker altså om en reell auteur her.
Formspråket er esoterisk og drømmeaktig, samtidig som filmen har en kompleks struktur med både voiceover og flerfoldige tidslinjer. Ikke ulikt Terrence Malicks filmer.
Uskyld er på mange måter et klassisk trekantdrama. Filmen starter med kulminasjonen og fortelles bakover gjennom tilbakeblikk. Janne (Maria Bonnevie) treffer gamlekjæresten William (Kristoffer Joner) og går ifra hele sitt nye liv med mann og stebarn. De har ikke sett hverandre på mange år. William har vært i Thailand, hvor han overlevde tsunamien. De drar ut til en gammel hytte inne i skogen. Ved hytta bor også Williams bror, Ruud (Dencic) på en gård. Han lå med Janne den gangen hun var 14 år gammel og var kjæreste med William. Ruud har alltid vært sjalu på de to, og er det fortsatt.
I tillegg til dramaet mellom disse tre, har Johnsen også funnet plass til et mindre krimplott. Ruud får ikke gårdsdriften til å gå rundt, så han har en bigeskjeft gående innen menneskesmugling. Politibetjenten Ragnhild (Heskanen) er på saken. Med denne filmen sementerer Sara Johnsen sin posisjon som Norges mest interessante filmskaper. Hun blåser sine samtidige ut av vannet.
Fotograf Jon Andreas Andersen må også berømmes for jobben han har utført. Uskyld har en uvanlig sterk stoffelighet, alt er så frodig og bugnende at man nesten kan lukte det. Det vrimler med biller, åmer, fugleliv og vilt. Det er grotesk og vakkert på samme tid.
Gå og se. "
Kom og lån!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar