tirsdag 30. oktober 2012

Happy Halloween!

Her i Norge kaller vi kvelden den 31. oktober allehelgensaften, men de siste årene har vi også adoptert den eldgamle keltiske feiringen Halloween.
Det er derimot ikke den eneste feiringen som er knyttet til denne dagen.
I Mexico og andre sør-amerikanske land feirer de Día de los Muertos (De Dødes Dag) 1. november, hvor de minnes venner og familie som har gått bort. Det er på ingen måte en trist dag, men en flott feiring med fargesprakende dekorasjoner, masse mat og gaver på gravene til bekjente.



Hvis du synes den meksikanske stilen bli litt for mye av det gode, kan du jo prøve deg på en gresskarlykt?

De tradisjonelle Halloween-fargene er nemlig oransje og svart, hvor det svarte står for natten og de mørkes makter og det oransje står for, nettopp, gresskaret og markens grøde.
Gresskarlykten er dermed en tradisjonell halloween-dekorasjon, og har vært det helt siden 1800-tallet.
Fine er de også. Det er også masse mat i et gresskar, og det finnes uendelig mange gresskar-kakeoppskrifter der ute, men vi tenkte vi skulle gi dere noen forslag på alternative bakverk.

En del av den moderne Halloween-feiringen er trick or treat, hvor barn går fra dør til dør og får godteri, men visste du at denne tradisjonen faktisk kommer fra middelalderen?
I England og Irland bakte de soul cakes rundt denne tiden for å feire de døde. Disse kakene ble delt ut til soulers (ofte fattige og barn) som gikk fra dør til dør på Halloween og sang og bad bønner for de avdøde.
Hver kake spist symboliserte en sjel som ble fri fra skjærsilden.
Hva med å bake noen soul cakes til knask-eller-knep-ungene på Halloween?

En annen kakeidé til Halloween er barmbrack, et irsk hvetebrød med rosiner. Det som er spesielt med dette er at det ble brukt til å spå fremtiden. Man bakte en mynt, en ring, og et stykke tøy inn i brødet, og hver av disse tingene vil symbolisere en hendelse i det nye året til den som fikk den. Mynten symboliserte rikdom, ringen ekteskap og tøystykket fattigdom. En morsom måte å sprite opp hvetebollene på?

Vi setter veldig pris på at vi får en liten feiring slik midt i høstmørket, og det er uendelige måter å feire den på. Fellesnevneren er døden og det morbide, og en skikkelig skummel film hører liksom hjemme på Halloween. Der har vi en masse å velge i, og vi har også masse spøkelseshistorier og slikt for de som måtte foretrekke det.

Ta turen innom oss, og vi garanterer at du kommer i den riktige halloween-stemningen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar