tirsdag 19. februar 2013

Filmer fra Arthaus

Vi har fått inn en bunke Arthaus-filmer. Arthaus skriver dette om seg selv:

Arthaus - stiftelsen for filmkunst, ble stiftet i 1992. Vi distribuerer de beste filmene fra hele verden på kino og DVD! Stiftelsens formål er å bedre vilkårene for kunstnerisk verdifull film i Norge, bl.a. gjennom import og distribusjon av film til kinoer og filmklubber, samt medvirke til å spre kunnskap og informasjon om film som kunstnerisk og kulturelt medium. Hjemmesiden deres her.

Og her er noen av filmene vi har fått inn:

Shame - Steve McQueen (Regi)  Brandon (Michael Fassbender) har alt. God jobb og en flott leilighet midt på Manhattan. Han er høy, mørk og vakker. Har selvtillit og karisma. Kort sagt - han er drømmemannen. Men bak den perfekte fasaden skjuler det seg en ensom mann. For Brandon klarer ikke nære forhold, han har ingen venner eller familie. I tillegg har han et umettelig behov for sex, et evig jag etter seksuell beruselse og tilfredsstillelse. Så kommer søsteren Sissy (Carey Mulligan) brått inn i Brandons liv, med et sterkt behov for omsorg og omtanke. Kan hun finne dette hos ham? De er jo familie, og familie skal ta vare på hverandre.


Tyrannosaur - Paddy Considine 

Joseph beveger seg mot avgrunnen, destruktivt og selvmedlidende. Han er en pest og en plage for alt og alle. En dag ramler han innom veldedighetsbutikken til vestkantfruen Hannah. Hun viser ham ømhet, men blir møtt med spott - likevel tennes det en gnist mellom dem. Hannah har også sine sår på sjelen. Hjemme venter det en alt annet enn kjærlig ektemann.

Joseph og Hannah er to skakkjørte mennesker som sammen prøver å tenne håpet og finne en vei ut av elendigheten. Tyrannosaur er poetisk britisk sosialrealisme som kan minne om This Is England, Fish Tank og Mike Leighs Another Year, riktignok med en langt mørkere klangbunn.





Polisse - Maïwenn   TV-serier og filmer om mordetterforskning topper seerstatistikkene i store deler av verden. Den franske multikunstneren Maïwenn har valgt å ta et dypdykk i hverdagen til en mindre synlig gruppe etterforskere i Paris-politiets barnevernavsnitt. Enheten er uglesett av dem som driver med viktigere saker - de sakene som angår voksne. Etterforskernes hverdag dreier seg om alt fra å taue inn potensielle barnemishandlere til å arrestere mindreårige lommetyver, forhøre foreldre mistenkt for barnemishandling og prøve å få ungdom til å respektere den seksuelle lavalder. I to timer er vi flue på veggen og følger betjentene både på jobb og privat. Vi får innblikk i den sterke solidariteten og makabre humoren som utvikler seg mellom kolleger som er vitne til det verst tenkelige. De umotiverte latterkrampene som kan oppstå i de minst passende situasjoner. Polisse er ekstremt sterk og ekstremt innholdsrik, anført av et stjernelag av franske skuespillere. 



Weekend - Andrew Haigh   Russell er en ung, sky gutt som lever et rolig liv i en grå by i England. En fredags kveld treffer han imidlertid Glen på et utested og de drar hjem sammen. Glen er på mange måter hans rake motsetning, men denne natten er starten på en helg med forsiktige tilnærmelser. Det hele begynner å virke som en perfekt begynnelse på noe mer, før Glen forteller at han snart skal reise bort i to år og denne helga er sannsynligvis alt de to får sammen.

Regissør Andrew Haigh ønsket med denne filmen å lage en ærlig, intim og autentisk kjærlighetshistorie. Weekend er en tilsynelatende enkel film om to unge menneskers møte og der sjelden man ser gryende forelskelse og tiltrekning så godt spilt som her.





Forvist - Andrey Zvyagintsev  Forvist bekrefter Andrey Zvyagintsevs stilling som Europas kanskje aller fremste unge filmkunster i dag. Maria Bonnevies mannlige motspiller Konstantin Lavronenko vant prisen for beste skuespiller i Cannes 2007.

I en film med mye poetisk pusterom og dristige fortellergrep drives intrigen fram av en plutselig krise i et ekteskap mens familien er på ferie på landet. Men regissørens horisont er bred, der flere verdener manes fram: den kvinnelige og den mannlige, den lovlydige og kriminelle, den barnlige og den voksne, samt den siviliserte og naturens verden. 




Anonyme Romantikere - Jean-Pierre Améris   Angélique og Jean-Baptiste jobber på en bitteliten sjokoladefabrikk, en ærverdig gammel familiebedrift som produserer håndlagd konfekt med 4-5 ansatte. De har ikke klart å følge med i tiden, og fabrikken er på konkursens rand. Kunne de bare ha funnet på noe nytt! Noe sublimt, en sjokolade som alle bare MÅ ha? Og ja, det kunne de klart, hadde det ikke vært for at de to nøkkelpersonene er så håpløst forlegne, klossete, klønete, keitete, emosjonelle, romantiske og naive.

Jean-Rene eier en liten sjokoladefabrikk og Angelique er en ung talentfull sjokolademaker. En perfekt match skulle man tro, men ei. De er begge så sjenerte og har så dårlig selvtillit at de knapt våger å se på hverandre. Med fremragende spill av Isabelle Carre og Benoit Poelvoorde, er dette en fornøyelig og varm film, dyppet i utsøkt sjokolade.


 
Og Mora Di Også - Alfonso Cuaron  Tenåringsguttens fantasier kretser døgnet rundt om tre ting: Sex, sex og sex. Men de to 17-årige vennenes drømmer rykker stadig tettere på virkeligheten, da en moden, sensuell 28-årig kvinne overrasker dem med buksene nede ved å ta imot deres frekke tilbud om å ha en badeferie sammen. Bilturen fører dem tvers igjennom Mexicos storslåtte landskaper. Med sin frodige skjønhet og naturlige sensualitet pirrer Lucia de to unge mennenes sanser - det her er noe helt annet enn deres fantasierotikk. Temperaturen inne i bilen nærmer seg det røde feltet...






Still Walking - Hirokazu Koreeda   Familien Yokohama samles hvert år hos foreldrene på minnedagen for eldstesønnen som døde i en drukningsulykke. Dette er et familietreff kanskje ingen i familien egentlig ser frem til, særlig ikke den gjenlevende sønnen Ryoto. Ryoto er arbeidsledig og har et anstrengt forhold til faren som ikke klarer å akseptere at sønnen sviktet familietradisjonen og ikke ble lege som han selv. 







Fortellinger Fra Saunaen - Joonas Berghäll / Mika Hotakainen  Som en finsk versjon av Heftig Og Begeistret er også denne filmen en dokumentar der vi møter barske menn. Barske menn som har vært ute en vinterdag før og har opplevd et og annet - ikke bare hyggelige ting.Men i saunaen er vi alle nakne for hverandre og det går an, selv for den finske mannen, å sette ord på følelsene, eller å la tårene trille - kamuflert som svette.

Fortellinger Fra Saunaener en nydelig, gripende og til tider morsom dokumentarfilm som har gått sin seiersgang på finske kinoer. Finnene elsker sin sauna. Saunaen er ikke bare et sted å få rengjort kroppen, men også å få renset sjelen. I den trygge atmosfæren av svette og damp åpner den ellers så ordknappe finske mannen seg, og historiene strømmer på. Historier uten filter.  



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar