torsdag 7. februar 2013

Ny norsk sakprosa

Vi har mottatt en eske med ny, norsk sakprosa i dag. Her er et lite utvalg:

En norsk tragedie; Anders Behring Breivik og veiene til Utøya    Tequiladagbøkene; gjennom Sierra Madre

Om Tequiladagbøkene: Journalisten og forfatteren Morten A. Strøksnes har reist fra USA til Mexico City. Turen starter i Arizona og fortsetter gjennom New Mexico, Texas og de myteomspunne Sierra Madre-fjellene. Han oppsøker utilgjengelige og merkelige steder hvor ofte volden regjerer, og på veien møter han gåtefulle indianerfolk som lever under ekstreme forhold. Strøksnes viser oss en verden få kjenner til, rett over grensen fra USA. På deler av turen beveger han seg i fotsporene til de norske oppdagerne Carl Lumholtz og Helge Ingstad. Tequiladagbøkene gir oss tøffe livshistorier, hypervoldelige byer, narkokrig og papirløse immigranter på flukt. Strøksnes fanger fjellenes villskap og skjønnhet, hele veien til Mexico City.

Hank     For et liv; historier jeg bare har fortalt mine venner

Bokhandleren på Grønland; meningers mot mellom to kulturer

Om Bokhandleren på Grønland: Muhammad Anwar Soofi kom til Norge i 1974. Han hadde en høy utdannelse fra Pakistan, men har jobbet på gulvet hele sitt norske liv. Nå driver han en liten bokhandel på Grønland.Soofi har en litt annen stemme enn mange av første- og andregenerasjons innvandrere som gjør seg gjeldende i norsk offentlighet, men kanskje nettopp derfor er han viktig å lytte til. Han forteller usedvanlig åpent om sitt liv i Pakistan og Norge, om sine erfaringer og sine tanker om det å være tokulturell i Norge. Han har engasjert seg kraftig i norsk-pakistansk foreningsliv, der han iblant har høstet storm for sine synspunkter.Soofi er en av våre mange nye landsmenn, og hans barn og barnebarn er borgere av framtidens norske samfunn. Men hva vil det si å være norsk i dag? Denne boka gir viktige innspill til en debatt om det norske.Liv Hilde Boe er etnolog og tidligere førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Hun ble kjent med Soofi i forbindelse med dokumentasjonsprosjektet "Norsk i går, i dag, i morgen".

   Himmlers Norge; nordmenn i det storgermanske prosjekt
Om Himmlers Norge: "Jeg elsker nordmenn!" sa Reichsfuhrer-SS Heinrich Himmler under sitt besøk i Norge i 1941. Fra 1940 til 1945 brukte hans SS-organisasjon store ressurser for å rekruttere nordmenn til tjeneste som soldater, politifolk og vaktmannskaper. Nordmenn ble betraktet som en rasemessig ressurs, og SS ønsket bl.a. å bygge opp et lojalt "statsbeskyttelseskorps" som skulle utgjøre ryggraden i det fremtidige Storgermania. SS' rekruttering av nordmenn knytter på en ny og oppsiktsvekkende måte det norske okkupasjonsregimet til Holocaust og rasekrigen i øst, og til Himmlers fremtidsvisjoner om et raserent Europa. "Himmlers Norge" vil gi leseren et nytt syn på sentrale sider ved okkupasjonshistorien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar