fredag 8. november 2013

Mannens siste skanse i hjemmet?

Vi snakker om boden.

Bjørn Gabrielsen, mannen bak bøkene: Veien ut: en mann, en skog, ett år, ingen plan ; Lutefisk på prærien: reiser i landet på den andre siden ; Vinterkrigen: nordmenns fåfengte kamp mot den kalde årstid ; Hent ballen!: slik får du en lykkelig hund, har endelig kommet med en ny bok:

Jeg skal bare ut i boden en tur

Jeg skal bare ut i boden en tur

Slik begynner teksten: "Det finnes ett rom igjen. Et rom der overflatene ikke er av glass og børstet stål, et rom der du har gitt blaffen i matchende farger. Det finnes et fristed, et værelse som er laget for nytte i stedet for posering, et rom for planlegging og utførelse, i stedet for forbruk og stillstand."

- og lenger ned: "Det skrives en del om menn i denne boken, og betydningen av at menn har et rom, at de er hjemme minst ett sted i sitt eget hjem. Dette henger litt sammen med en observasjon av at veldig mange menn er litt som nabokatter på besøk, også på det stedet de har oppgitt som boligadresse til skattekontoret."... "Dette er en bok om boden, både i bokstavelig og overført betydning. Dette er en bok om det rommet du skaper selv. Motsetningen til et rom der man skaper alt selv, er et rom der du ikke bestemmer noen ting, og det finnes et ord for et slikt rom: fengselscelle. Boden, derimot, er selve friheten."



Som alle de andre bøkene av Bjørn Gabrielsen, synes vi også denne er meget leseverdig. Gabrielsen har orginale og forfriskende vinklinger på det han skriver om. Det er både morsom lesning og til ettertanke.

Vi har alle bøkene hans til utlån!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar