tirsdag 5. november 2013

Remember remember, the fifth of November


"Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot."





I dag, den 5. november, feires Guy Fawkes Night i Storbritannia. Feiringen stammer fra 1605, da en gruppe katolikker forsøkte å ta livet av den protestantiske kong James I, for å erstatte han med et katolsk statsoverhode. Guy Fawkes hadde ansvaret for å vokte en mengde sprengstoff plassert under The House of Lords, men ble arrestert og umiddelbart utpekt til symbol på hendelsen. Folket fikk feire at kongen fremdeles var i livet ved å tenne bål, eller bonfires, og dagen kalles også bonfire night.

Tradisjonen holdes i hevd den dag i dag, og i tillegg til bål brukes også fyrverkeri og det er også vanlig å brenne figurer av Guy Fawkes.



I nyere tid finner vi igjen Guy Fawkes i Alan Moores grafiske roman V for Vendetta.
Hovedkarakteren i denne romanen er V, en anarkistisk revolusjonær som alltid er ikledd en Guy Fawkes-maske. Romanen beskriver en alternativ verden, hvor Storbritannia er under et fascistisk styre etter en atomkrig, og uten å røpe for mye kan dere nok gjette dere til hvorfor det nettopp er Guy Fawkes denne V er utkledd som.


Romanen ble filmatisert i 2005, med Natalie Portman og Hugo Weaving i hovedrollene.


Både romanen og filmen har fått store ringvirkninger, spesielt på internett. Internettaktivistene Anonymous har adoptert Guy Fawkes-masken fra V for Vendetta som sitt symbol. 
Fellesnevneren er at de også slåss for ytringsfrihet og mot sensur og misbruk. 
(Du kan lese mer om Anonymous her: Anonymous)




Vi kan også trekke paralleller til Edward Snowden, som mange har begynt å se på som en moderne V, en som tør å stå imot verdens største stormakt. 

Som Julian Assange sa:
«Edward Snowden er en helt, som avslørte en av de mest alvorlige hendelsene av dette tiåret 
- en snikende dannelse av en overvåkingstat.»






Uansett hva du velger å gjøre ut av dagen, så kan du iallefall få låne V for Vendetta-filmen hos oss!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar