tirsdag 23. april 2013

Ny norsk skjønnlitteratur

Norsk kulturråd har sendt oss en ny pakke med norsk skjønnlitteratur for voksne. Dette er ofte gode bøker, og like ofte av mindre medieeksponerte forfattere, som dessverre leses for lite. Vi gjør et forsøk på å promotere noen av de nye utgivelsene her:

Historien om oss; roman   
 Hva gjør krig med et land, en familie, et menneske? Invasjonen i Afghanistan i 2001 gjør det umulig for journalist Martin Hope å leve med avisens krav om å dempe seg. Han sier opp jobben i Oslo, og med sin gravide kjæreste flytter han til hjembyen Moss for å bli vaktsjef i lokalavisen.I Moss finner Martin en annen og uventet inngang til historien om Norge, om krigene og om seg selv. Både faren og farfaren har tjent landet i væpnede konflikter, men konsekvensene har hittil vært en godt bevart familiehemmelighet."Historien om oss" er en dristig og assosierende roman om idealisme og desperat handlekraft, om humanisme og eksistensgrunnlag. Men boka er samtidig fortellingen om et kjærestepar som blir foreldre. Hva skjer med framtidsoppfatningen når en ung mann holder sitt nyfødte barn i armene?

Fantombildet; roman 
 

 "Fantombildet" er en satirisk debutroman om jåleri, kjendiseri og selvbedrag. Kan man utnytte en feiltagelse til egen fordel - kanskje er det ditt livs store sjanse.
Boken tar dagens Oslo på pulsen, og fortellerstemmen er selvsikker og ikke så lite frekk.


Et hjertes beliggenhet; roman  








 Marianne er 22 år og fersk journalist i lokalavisa Bladet. Året er 1965 og amerikanerne bomber Vietnam. Ingenting er viktigere å skrive om enn akkurat det, kjenner Marianne. Redaktøren gir henne i oppdrag å rapportere om torgpriser, jordbærhøst og livet på campingplassen. En avdanket skuespiller som hun intervjuer, har også meninger om hva hun bør bruke skrivetalentet til.

På en reportasjetur snubler Marianne over en hemmelig historie fra andre verdenskrig. Endelig øyner hun en mulighet til å avsløre noe sant og rystende, men møter motstand der hun minst venter det. "Et hjertes beliggenhet" er en inspirert roman om en ung kvinne med god vilje og store ambisjoner. Romanen tegner et presist og fascinerende bilde av Norge på vei inn i moderne tid.

Jeg så alt; en roman om Francisco Goya 

  
En dag i livetI 1789 blir Francisco Goya valgt til hoffmaler i Spania som skakes av voldelige politiske omveltninger, rigid religiøsitet og brutal hungersnød. Goya er svekket av sykdom og nesten stokk døv. Samtidig er han på høyden av sitt kunstneriske virke. Alle vil bli malt av ham nå. Hertuginnen av Alba, Cayetana, er Spanias mektigste kvinne. Hun oppsøker Francisco Goya i atelieret og ber om et portrett. Det er begynnelsen på en lidenskapelig og uhørt allianse mellom de to. Goya søker sannheten både i kunsten og i livet. Da han maler Cayetana naken i helfigur, får han for alvor den spanske inkvisisjonens oppmerksomhet.






 Sankthansaften 1945 blir en ung mann borte i en innsjø. Hans død preger familien sterkt. 27 år senere blir familien på nytt rammet av det utenkelige: En ny ulykke røsker tettstedet opp fra hverdagen og skaper dype sår i den allerede pregede slekten. Et knippe tilfeldigheter, skjebnens lunefullhet samt ulike menneskers sammenvevde opplevelser, manifesterer seg i løpet av en vakker, men fatal sommerdag. Øyeblikk som det er umulig å endre på, presser seg på og vil for alltid prege de utvalgte. En dag i livet er en usedvanlig vakker og velskrevet bok med et språk som til tider beveger seg over i poesi.    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar