tirsdag 7. mai 2013

Brilliante Baz


Mark Anthony (Baz) Luhrmann ble født i Sydney, Australia i 1962.




Han vokste opp i småbyen Heron's Creek hvor moren var danselærer med egen kjoleforretning og faren drev både en bensinstasjon og en kino i byen. Han interesserte seg tidlig for film og skuespill og søkte seg inn på National Institute for Dramatic Arts (NIDA) allerede i 1980. Det gikk desverre ikke så bra, men han forsøkte seg igjen to år senere, og denne gangen gikk det betraktelig bedre.


Mens han studerte skrev han et teaterstykke, som senere kom til å bli hans første film, Strictly Ballroom, som kom i 1992.

 
Et av kjennetegnene på Luhrmanns filmer er overdådige kostymer og musikalske innslag, og ofte et litt kreativt syn på tradisjonelle historier. Et av de tydeligste eksemplene på dette er hans moderniserte versjon av Shakespeares Romeo og Julie som kom i 1996.

 

Romeo + Juliet er satt i vår tid, med de rivaliserende familiene som to forretningsimperier, og sverdene er erstattet med pistoler. Han har derimot valgt å holde på den originale dialogen fra Shakespeares skuespill, noe som gjør filmen til en unik opplevelse. Denne filmen er også nummer to i Luhrmanns Red Curtain Trilogy, som startet med Strictly Ballroom.

 
Avslutningen på trilogien kom i 2001 med Moulin Rouge! som er beskrevet som en ”romantisk jukebox musikal”. Handlingen er satt i 1900 blant bohemene i Montmartre i Paris, men også her velger Luhrmann å blande nytt og gammelt og musikken i filmen er en bisarr blanding av populærmusikk fra 40-tallet og frem til moderne tid.

 

Filmen var nominert til åtte Oscar og vant to, for Best Art Direction og Best Costume Design. Den var også første musikal nominert til Best Picture på 10 år.

 
I 2008 kom Australia som skiller seg fra de tidligere filmene med å være et ganske ordinært romantisk drama med handlingen satt til Australia under andre verdenskrig. Den ble også nominert til Oscar for beste kostymedesign, men vant ikke.

 

I år er Luhrmann aktuell igjen, denne gangen med en filmatisering av F. Scott Fitzgeralds litterære klassiker The Great Gatsby. Filmen er filmet i 3D og igjen kan vi vente oss fantastiske kostymer og vakre kulisser. Soundtracket består (i kjent Luhrmann-stil) av moderne musikk, og en litt kreativ miks av vår tid og 20-tallet.

 

"The question for me in approaching Gatsby was how to elicit from our audience the same level of excitement and pop cultural immediacy toward the world that Fitzgerald did for his audience? And in our age, the energy of jazz is caught in the energy of hip-hop."

–Baz Luhrmann

 


The Great Gatsby kommer på kino 22. mai, men før det kan du jo ta turen innom oss for litt personlig research? Vi har selvfølgelig The Great Gatsby i bokform, men hvis du er mer interessert i Baz har vi Romeo + Juliet, Moulin Rouge! og Australia på dvd.

 

Velkommen skal dere være!

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar